Om Hallarna

Du släntrar in i kvarteret en fredagseftermiddag. Snygg och lite spak efter en knegvecka. På Dynamo förbereds kvällens konsert, samtidigt som en fotoutställning pågår. Teater Bråddgatan 34 riggar för ett dansuppträdande och inne på Kulturhuset hänger redan folk på screentryckworkshopen. Östgötateaterns personal börjar dra sig ned till stora teatern för helgens föreställningar. På Grammofon fyller det på inför kvällens inspelningar, och i replokalerna har banden redan stängt in sig.

Det mullrar om bastrummor och distade gitarrer. Fingrarna börjar klia. Du vill själv och du är hjärtligt välkommen att bli en del av det som händer. Skapa själv eller upplev. Våra Hallar står öppna för dig. Mindre snack och mer verkstad. Gör din grej.

Visionen om Hallarna

Ruffigt, urbant och kreativt. Vi vill skapa ett kulturkvarter som sticker ut. En plats där invånarnas egen kraft får plats. En plats som besökare kan skriva hem om. Här samlas all form av kultur för alla åldrar. Det får spreta, det får vara högt och lågt, spetsigt och brett. Varje dag ska det hända saker. Det är ett stadscentrum och vi har många unga utövare. Så graffiti och gatukonst är en faktor. Barnkulturen också. Fler aktörer ska hit, och bland många andra ska här byggas galleri och ett musikkluster.

Treåringens allra första kulturupplevelse sker här. När hon blivit tio år börjar hon teaterkurs hos oss. Vid sexton vill hon prova vingarna och sätta upp sin första konsert, och det gör hon också i Hallarna. Vid 20 är hon fullfjädrad arrangör och startar sin egen kulturförening. Hallarna blir förstås basen. Vid 27 har hon så mycket erfarenhet att hon startar sitt företag och kan leva på sin kreativitet, i Företagsateljéerna. Alla dessa livsspår ska vi kunna hjälpa till med. På så vis blir vi en viktig resurs för människorna och staden.

När detta är genomfört, då ska vi börja titta ännu längre. Tiden får utvisa var vi hamnar. Och du är förstås inbjuden att forma kvarteret med dina idéer.Best practice i kreativa sektorn
I hela Europa söker företrädare för kulturella och kreativa verksamheter efter exempel på goda förebilder angående drift och ansvar. Kulturen har lite pengar, den är ofta bidragsberoende och utsatt för korta projekt. När pengarna tar slut, tar verksamheten slut.

Här vill Hallarna utgöra ett alternativ som fungerar bättre, med långsiktig stabilitet och egen autonomi.

Vårt upplägg som en självständig ideell förening, med många ben att stå på, ger oss handlingsutrymme. Dessutom har vi en noga avvägd budget som delar intäkter mellan kommunalt stöd, egna inkomster och sponsring.

Vi vill också vara ett exempel på hur kulturverksamhet kan tjäna egna pengar. Företagsateljéerna är ett toppenbra exempel på kulturverksamhet som är helt fri från bidrag, och lever på sin egen styrka.

Ett bra samarbete med kommun och näringsliv är förstås avgörande. Vi samtalar tätt med dessa, och trimmar ständigt verksamheten för att fungera i samhället. Naturligtvis krävs en lyhörd fastighetsägare, intresserade politiker och tjänstemän som begriper vår verksamhet. I Norrköping har vi just sådana pusselbitar. Men huvudansvaret har vi själva.

Och det är viktigaste parametern. Många kreatörer som skapar fantastiska saker, häftiga, flexibla lokaler och en liten välfungerande personalstyrka är våra bästa verktyg för att lyckas.

Kvitto på våra försök får vi av de studiebesök som dyker upp här - både från Sverige och Europa - för att höra hur vi åstadkommer allt detta med så liten budget, så liten personal och så hög utväxling.

Så lite kaxiga vågar vi vara. Hallarna kan vara en inspiration till andra, för hur ett kreativt område kan drivas, både i Sverige och internationellt.

På gång
Aurora: The Weight of a Shadow, Nocean
28 januari kl 19:00
På Kulturkvarteret Hallarna, Första kammaren

FJK Cresendo
10 februari kl 19:30
På Kulturkvarteret Hallarna

I väntan på tåget
22 februari kl 10:00
På Teater Bråddgatan 34

Rör på kroppen - Bli smart i knoppen
23 februari kl 10:00
På Teater Bråddgatan 34

Rör på kroppen - Bli smart i knoppen
23 februari kl 13:00
På Teater Bråddgatan 34

Ale Möller - 50 år på scenen, Cresendo
24 februari kl 19:30
På Kulturkvarteret Hallarna

Vår version av Tarzan 3-7 år
24 februari kl 13:00
På Teater Bråddgatan 34

Vår version av Tarzan 3-7 år
24 februari kl 10:00
På Teater Bråddgatan 34

Sagan om Askepåten
25 februari kl 10:00
På Teater Bråddgatan 34

Sagan om Askepåten
25 februari kl 13:00
På Teater Bråddgatan 34

Rigmor Gustafsson och Erik Söderlind
3 mars kl 19:30
På Kulturkvarteret Hallarna

Sagan om Askepåten
13 mars kl 15:00
På Teater Bråddgatan 34

Rör på kroppen - Bli smart i knoppen
10 april kl 13:00
På Teater Bråddgatan 34

Hardes Big Band, Cresendo
14 april kl 19:30
På Kulturkvarteret Hallarna

Stå upp för Henrik Nyblom
22 maj kl 20:00
På Konsertsalen